Młoda fasolka szparagowa z bułką tartą to niezwykle smaczny dodatek do obiadu. To jednak niejedyny sposób, aby ją zaserwować! Fasolka może być także jednym ze składników fantazyjnych sałatek, dodatkiem do zup lub wielu innych smacznych dań. W jaki sposób gotować fasolkę i co można z niej przyrządzić? Oto niezwykle ciekawe inspiracje z wykorzystaniem żółtej lub zielonej fasolki szparagowej!
Gotowanie fasolki szparagowej – jak zrobić to dobrze?
Kluczem do doskonałego smaku fasolki jest jej właściwe ugotowanie. Nie może być ona ani zbyt miękka, ani za twarda. Fasolkę szparagową najlepiej zatem ugotować al dente. Warto także pamiętać, że zielona gotuje się dłużej niż żółta. Zanim fasolka trafi do garnka, powinna być pozbawiona strączków z obydwu stron. Długość gotowania zależy także od tego, czy przyrządzacie fasolkę młodą, czy nieco starszą. W tym drugim przypadku należy także usunąć łyko, ponieważ ciągnące się zwłókniałe części mogą zaburzyć całą przyjemność z jedzenia.
Sałatki z fasolki szparagowej – idealne na imprezę!
Sałatki są niezwykle cenione ze względu na różnorodność smaków i ciekawe ich połączenia. Co najlepiej będzie pasować do fasolki szparagowej? Okazuje się, że możliwości jest naprawdę sporo. Jajka, szynka, pieczarki, pomidory – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszystkie wasze ulubione smaki świetnie współgrały ze sobą i z fasolką szparagową. Morele do fasolki? Tak! Dodajcie jeszcze ser feta, orzeszki ziemne i przyprawy, a wyjdzie z tego sałatka, która będzie często gościć na waszych stołach. Takie zestawienie składników to nie tylko murowany sukces na każdej imprezie, ale i znakomita przekąska do pracy.
Fasolka szparagowa w kulinarnej podróży po zagranicznych smakołykach
Inspiracje czerpane z kuchni bliższych lub dalszych sąsiadów naszego kraju pozwalają urozmaicić menu i nieco lepiej poznać kulinarne przyzwyczajenia smakoszy spoza polskich granic. Nie oznacza to jednak, że nie można wykorzystać do tego celu dobrze znanych składników! Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do przygotowania hiszpańskiej paelli, węgierskiego gulaszu czy meksykańskiej zapiekanki. Pełne kolorów i oryginalnych smaków dania są w zasięgu waszego talerza! Tylko od was zależy, który kraj odwiedzicie w porze obiadowej.
Pyszna zupa z fasolki szparagowej w zupełnie innej odsłonie
Fasolka szparagowa najczęściej jest niezastąpionym dodatkiem do zupy jarzynowej czy też cieszącego się dużą popularnością barszczu ukraińskiego. To jednak niejedyne jej możliwości! Aksamitne kremy z zup na dobre zagościły już na naszych stołach, stając się nie tylko pierwszym daniem, ale i znakomitą przystawką na przyjęciach. Zupa krem z fasolki szparagowej gładka, pełna smaku, ozdobiona grzankami z pewnością trafi w wasz gust. A jeśli to jeszcze za mało, przygotujcie ją w duecie z bobem!
Jak zachować smak fasolki szparagowej na dłużej?
Fasolka najlepiej smakuje, kiedy tylko pojawi się na warzywnych straganach. Nie oznacza to w żadnym razie, że można ją jeść jedynie w sezonie wiosenno-letnim! Zakonserwowaną w słoikach można wykorzystać nawet w chłodne, zimowe dni, kiedy nie jest już dostępna w warzywniaku. Oprócz neutralnej zalewy warto i w tym przypadku nieco poeksperymentować. Podsmażoną ze startą marchewką i z pokrojoną w kostki papryką z dodatkiem koncentratu pomidorowego wystarczy zapasteryzować, aby stworzyć pyszną sałatkę do obiadu, którą będziecie mogli otworzyć w każdej chwili, kiedy będziecie mieć ochotę na coś specjalnego!
Fasolka szparagowa – doskonała na każdą porę dnia!
Chociaż zazwyczaj jej rolą jest dopełnienie głównego dania, fasolka szparagowa jest idealna na różne okazje. Jeśli macie ochotę pochrupać coś przed telewizorem, wpadną niezapowiedziani goście czy po prostu macie ochotę na coś specjalnego – zróbcie frytki z fasolki szparagowej! Podane w panierce z bułki tartej lub z płatków kukurydzianych staną się waszą ulubioną przekąską.
Szukacie nieoczywistych inspiracji na przystawki, zupy lub dania obiadowe? Przepisy na fasolkę szparagową na stronie przepisy.pl odkryją przed wami zupełnie nowe dania, które na stałe zagoszczą w waszych domach!
Artykuł sponsorowany