Jordania

Wycieczka objazdowa do Jordanii odkrywa tajemnice bogatej historii Azji Środkowej, starożytnych ruin i pięknych krajobrazów. Miłośnicy zwiedzania będą zachwyceni wyborem tego kierunku turystycznego w biurze podróży. Co ciekawe, Jordania ma dostęp aż do dwóch mórz, a to z kolei stwarza podwójne możliwości korzystania z plaż, pływania, nurkowania i obserwacji barwnego życia rafy koralowej. Co warto wiedzieć o kraju, ludziach i zwyczajach, wybierając wakacje w Jordanii?

Wycieczka objazdowa do Jordanii

Jordania to kraj położony w Azji Środkowej i graniczący m.in. z Arabią Saudyjską na południu i wschodzie oraz Irakiem na północny. Jordania słynie ze swojej bogatej historii, starożytnych ruin i zapierających dech w piersiach krajobrazów. Topowe miejsca turystyczne, które koniecznie trzeba zobaczyć, podczas pobytu w Jordanii, to Petra, Wadi Rum, Akaba i Morze Martwe. Biuro podróży MisjaGO oferuje świetnie przygotowaną i zorganizowaną wycieczkę do Jordanii z wylotem z Modlina. Wyjazd obejmuje loty, transfery, zakwaterowanie oraz wycieczki z przewodnikiem po popularnych atrakcjach.

Jordania nad Morzem Czerwonym — Akaba

Jordania szczyci się pięknym wybrzeżem nad Morzem Czerwonym, choć linia brzegowa nie jest długa, Jordańczycy stworzyli z tego miejsca prawdziwą perłę! Jordania ma dostęp do Morza Czerwonego na południowym krańcu kraju, gdzie znajduje się miasto Akaba. Długość wybrzeża należącego terytorialnie do Jordanii wynosi nieco ponad 25 kilometrów.

Morze Czerwone to śródlądowe morze międzykontynentalne, znajdujące się pomiędzy Afryką a Półwyspem Arabskim. Ciekawostkę może stanowić fakt, że najwięcej jodu na naszej planecie znajduje się właśnie w Morzu Czerwonym, gdzie średnia jego zawartość wynosi około 60 mikrogramów na litr wody. Innymi morzami zasobnymi w jod są Morze Arabskie i Morze Śródziemne.

Krystalicznie czysta woda Morza Czerwonego i rafy koralowe wybrzeża Akaba to wymarzone miejsce do nurkowania. Niektóre z fragmentów rafy zostały wzbogacone o atrakcje, takie jak wraki statków czy samolotów, zatopione i zainstalowane pod kątem potrzeb turystów. Dzięki nim nurkowanie w Morzu Czerwonym robi jeszcze większe wrażenie na miłośnikach szukania skarbów w podwodnych światach.

Jordania nad Morzem Martwym – 437 m p.p.m. i tony soli

Dzień spędzony nad Morzem Martwym na długo zapada w pamięć ze względu na wyjątkowość tego obszaru i jego walory geograficzne. Osobom, które niezbyt komfortowo czują się z głową zanurzoną pod wodą, z pewnością przypadnie do gustu kąpiel w Morzu Martwym. Akwen jest w istocie słonym jeziorem leżącym na pograniczu Jordanii, Izraela i Palestyny. Lustro wody znajduje się na najniżej położonym obszarze lądowym i wynosi ponad 437 metrów pod poziomem morza. Natomiast średnie zasolenie również wzbudza zainteresowanie, choćby ze względu na to, że wynosi aż 260 promili. Przy takiej ilości soli w wodzie morskiej nie sposób się zanurzyć. Pozostaje więc łagodne unoszenie się na powierzchni, relaksujące dryfowanie na plecach i korzystanie z dobroczynnych właściwości glinki znad Morza Martwego na skórę. Jordania to niezwykle interesujący kraj dla poszukiwaczy przygód i miłośników relaksu dla ciała i ducha na zalanej słońcem plaży.

Petra — zwiedzanie z przewodnikiem

Jordania kryje w sobie wiele niezwykłych tajemnic, a jedną z nich jest położona w południowo-zachodniej Jordanii majestatyczna Petra. Są tu ruiny miasta Nabatejczyków, którego rozkwit miał miejsce w czasach antycznych, od III w. p.n.e. do I w. n.e. Petra była wtedy stolicą królestwa, ale przez wiele wieków okryła się zapomnieniem. Na nowo została odkryta przez szwajcarskiego podróżnika Burckhardta na początku XIX wieku. Pisarz i poszukiwacz przygód odwiedził tę antyczną stolicę i barwnie opisał w swoich pamiętnikach, przywracając ruiny miasta Petra do zwiedzania jako atrakcję turystyczną współcześnie.

Jordania od kuchni

Jordania jest przeważnie krajem muzułmańskim, więc ważne jest, aby ubierać się skromnie i szanować lokalne zwyczaje. Jordania zasługuje na uwagę także od strony kulinarnej. Lokalna kuchnia ma wiele smakołyków, których warto skosztować. W wielu daniach czuje się wpływy z krajów Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu, Persji i basenu Morza Śródziemnego.

Oto kilka potraw, które są popularne wśród turystów i warto ich spróbować podczas wycieczki po Jordanii:

·         Mansaf — danie narodowe Jordanii, które składa się z ryżu, mięsa jagnięcego i jogurtu. Jest to jedno z najbardziej znanych dań w Jordanii.

·         Falafel — smażone kulki z ciecierzycy, które można jeść samodzielnie lub z pieczywem.

·         Hummus — pasta z ciecierzycy w Jordanii często podawana jako przystawka lub dodatek do innych dań.

·         Kebab — danie mięsne, które w Jordanii ma wiele odmian i można spróbować np. kebaba z mięsa jagnięcego, wołowego i kurczaka.

·         Tabbouleh — wegetariańska sałatka z kaszy, pietruszki, pomidorów, cebuli i ziół w tym mięty; popularna danie w całym regionie, które syci, a zarazem przyjemnie odświeża w upalne dni.

Artykuł sponsorowany.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *