Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy to wydarzenie w blogosferze podróżniczej, które już na dobre zagościło w kalendarzu. Organizowane jest w przepięknej scenerii Warmii i Mazur, a w tym roku miała miejsce piąta jubileuszowa edycja. Spotkaniu blogerów podróżniczych towarzyszyły również dodatkowe warsztaty, które pozwalają bardziej zintegrować się z innymi uczestnikami. Piąta edycja spotkania odbyła się w Starych Jabłonkach nad jeziorem Szeląg Mały.

Na czym polega morsowanie?

Morsowanie to nic innego jak kąpiel w zimnej wodzie, bardzo często przy niskich temperaturach otoczenia. Osoby uprawiające morsowanie wchodzą do wody najczęściej na krótki czas, dzięki czemu mogą doświadczyć korzyści zdrowotnych, psychicznych i fizycznych. Wejście do wody poprzedzone jest odpowiednią rozgrzewką, aby nie rozchorować się po wyjściu z zimnej wody.

Morsowanie wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulowanie krążenia krwi i zwiększenie liczby białych krwinek. Ponadto podczas zimnej kąpieli rozszerzają się naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi w organizmie. W trakcie morsowania wyzwalają się również endorfiny, które poprawiają nastrój i zmniejszają stres.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5

Jak morsować?

W teorii morsowanie jest banalnie proste, ale należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. W pierwszej kolejności należy wybrać odpowiednie miejsce, zazwyczaj będzie to jezioro lub morze, aczkolwiek może to być też rzeka, a osoby morsujące często i mające warunki mogą zaopatrzyć się nawet w odpowiedni zbiornik wodny.

Przed wejściem do zimnej wody należy przeprowadzić solidną rozgrzewkę, aby nie było efektu odwrotnego niż zamierzony. Do wody wchodzimy raczej na krótko, ale to też zależy od naszych osobistych predyspozycji, jak również tego, czy dopiero zaczynamy albo jesteśmy zaawansowanymi morsami.

Należy pamiętać, że najważniejsze jest bezpieczeństwo. Mam tutaj na myśli odpowiednie miejsce, a także nasze zdrowie, dlatego też warto morsować w towarzystwie, aby w przypadku zagrożenia życia ktoś mógł nam pomóc. 

Po wyjściu z wody należy się natychmiast przebrać w suche ubrania i zagrzać się.

Blogowe Morsy 5

Co to są Blogowe Morsy?

Blogowe Morsy są cyklicznym wydarzeniem odbywającym się od pięciu lat na terenie Warmii i Mazur, w którym uczestniczą zaproszeni blogerzy podróżniczy. Tegoroczna edycja, która odbyła się w Starych Jabłonkach była już piątą jubileuszową, a jej organizacja była na bardzo wysokim poziomie. Ja uczestniczę w morsowaniu od drugiej edycji, która również odbyła się w tym samym miejscu, a mianowicie w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Z każdym kolejnym rokiem poziom Blogowych Morsów jest coraz wyższy, a tegoroczne piąte spotkanie przeszło moje oczekiwania.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5

Podczas Blogowych Morsów 5 zdecydowana większość uczestników zdecydowała się wejść do zimnej wody, a łatwo nie było, ponieważ towarzyszył nam silny wiatr i deszcz, z tym, że ten ostatni ustał podczas kąpieli. Rozgrzewkę przed morsowaniem przeprowadził mistrz świata, Polski i Europy w siatkówce plażowej Michał Kądzioła.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5

Po morsowaniu na uczestników czekała bania z gorącą wodą, która pozwoliła rozgrzać się, a także ciepły posiłek i ognisko, gdzie można było upiec popularnego w tamtych stronach jaszczura. Polega to na pieczeniu na ogniu ciasta drożdżowego naciągniętego na drewniany kijek, a jaszczura podaje się z jabłkowym nadzieniem.

Blogowe Morsy 5

Warsztaty podczas Blogowych Morsów

Podczas Blogowych Morsów uczestnicy mogą uczestniczyć w wielu różnych warsztatach przygotowanych przez organizatorów spotkania. Podczas piątej edycji miały miejsce następujące warsztaty:

Warsztaty baristyczne oraz barmańskie

W piątkowy wieczór uczestnicy morsowania mogli wziąć udział w kapitalnych warsztatach baristycznych i barmańskich prowadzonych przez Karola Kraszewskiego, który jest mistrzem polski Coffee in Good Spirits, a także Mistrzem Polski Koktajli Bezalkoholowych. W trakcie warsztatów można było poznać tajniki parzenia przepysznej kawy.

Następnie pod okiem Aleksandry Czarneckiej tworzyliśmy ciekawe drinki zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5

Warsztaty serowarskie

Warsztaty serowarskie przeprowadzone były przez Krzysztofa Jaworskiego (Serowara Żuławskiego), z którym domowym sposobem tworzyliśmy smaczne sery podpuszczkowe. Warsztaty były niesamowite, a podczas nich było sporo zabawy.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5

Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą

Najbardziej wyczekiwane przez wszystkich były warsztaty “Ogień i woda”, które poprowadził znany kucharz i prezenter telewizyjny Karol Okrasa, a towarzyszyli mu Dariusz Struciński szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach oraz Grzegorz Krupa szef kuchni Hotelu Intercontinental w Warszawie.

Podczas tych warsztatów blogerzy zostali podzieleni na kilka grup, w których tworzyli niesamowite potrawy w kociołku oraz termosie. Inspiracją do warsztatów była książka kucharska Stanisława Czarneckiego.

W mojej drużynie wspólnie z pozostałymi drużynami mieliśmy za zadanie przygotować dwa dania. Jednym z nich było tzw. danie termosowe, które polegało na odpowiednim doborze składników, a następnie zalanie ich wrzątkiem w termosie. Cała potrawa po kilku godzinach była odpowiednia do spożycia.

Drugie zadanie polegało na przygotowaniu zupy rybnej (pozostali uczestnicy mieli inne zadania), następnie wszystko było gotowane w kociołku nad ogniem. Wszystkie dania wyszły wyśmienicie, a uczestnicy warsztatów bawili się niesamowicie.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5

Spotkanie z sommelierem

Podczas kolacji mającej miejsce w sobotni wieczór mogliśmy doświadczyć niesamowitego spotkania z sommelierem Jerzym Krupą, który pokazał nam co kryje się pod tą nazwą, a także uczył nas jak próbować wino i dobierać je do potraw.

Blogowe Morsy 5

Miejsce morsowania

Miejscem piątej edycji Blogowych Morsów był Hotel Anders w Starych Jabłonkach, który był również partnerem wydarzenia. Hotel położony jest w przepięknym regionie Mazur nad jeziorem Szeląg Mały. Goście hotelowi mają do dyspozycji szereg atrakcji, do których można zaliczyć basen oraz strefę spa, w której można zrelaksować się w saunach. Hotelowa kuchnia również jest bardzo bogata, a jedzenie serwowane gościom jest bardzo dobre. Rzadko zdarza się, aby goście mieli do wyboru tak szeroki wachlarz potraw.

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Blogowe Morsy 5
Piąta edycja Blogowych Morsów podobnie jak wcześniejsze została zorganizowana przez Warmińsko-Mazurską Regionalną Organizację Turystyczną reprezentowaną przez Justynę Szostek oraz Dorotę i Jarka z bloga Szalone Walizki. W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować za niesamowitą organizację tak cudownego wydarzenia, gdyż w każdym kolejnym roku poprzeczka stawiana jest coraz wyżej.

Blogowe Morsy 5

W spotkaniu wzięli udział:

Grzegorz Rybka – Podróże bez ości, Polskie Szlaki – Inspirujące Pierniki, Cel w podróży, Słowiańska Wędrowniczka, Wszędobylscy, Tu i tam we dwoje, RobiMy Podróże, Gdzie Los Poniesie, Gdzie słońce dla nas wschodzi, Ready for Boarding,  tymrazem.pl, hvala.pl Czarnogóra, Życie w podróży, Pojechana – Aleksandra Świstow, Doris in Social Media, Kuba ON TOURGosia ON TOURŁukasz Kędzierski: podróże i fotografia, Podróż Odbyta, Świat na raty, Fromlovetotravel 

Blogowe Morsy 5

Blogowe Morsy nie odbyłyby się, gdyby nie sponsorzy:

Hotel Anders, Stare Jabłonki, Lubella, Polmlek, Jack Wolfskin Poland, KOKOworld i AlkoholeWinoteka

Blogowe Morsy 5

Ja nie mogę doczekać się już kolejnej szóstej edycji 🙂 

Artykuł powstał przy współpracy z Warmińsko-Mazurską Regionalną Organizacją Turystyczną.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *